פירות צבר בקיץ

פירות צבר בקיץ  \  אהוד קלפון

 

צבר מצוי (Opuntia -( Ficus – indica, הוא שיח קוצני ממשפחת הצבריים, שהובא ממקסיקו לספרד ומשם הופץ לאגן הים התיכון. זהו למעשה קקטוס בשרני (סוקולנטי) האוגר מים רבים ברקמותיו, לשימוש בעונה היבשה של הקיץ.

החלקים השטוחים והרחבים של הצמח הנראים כעלים, הם למעשה גבעולים והעלים הם הקוצים.

מאחר שזהו צמח מדברי, העלים הבזבזניים במים הפכו לקוצים שאינם מאיידים נוזלים מהצמח. הגבעול הירוק המבצע פוטוסינתזה, שנראה ומתפקד כמו עלה נקרא פילוקלד ( ( Phyllocla. הצמח הובא לארץ, כנראה במאה השש עשרה ותושבי המקום השתמשו בו לגידור חלקות שדה ואכלו את פריו.
הפרח הצהוב אנדרוגני (דו מיני) בעל שחלה תחתית, המכילה ביציות רבות. בפרח יש הרבה עלי העטיף והרבה האבקנים והפרי הנוצר מהפרח הוא עסיסי בעל זרעים רבים, בתוך ציפה צהובה. פריחת הצבר בולטת בצהוב, לאורך חודשי האביב, והפירות בשלים באוגוסט וספטמבר. צמח הצבר מתאים לגדול באזורים יבשים, כי עליו דמויי קוצים, גבעוליו מטמיעים במקום העלים והפיוניות שלו נפתחות בלילה (למנוע איבוד מים) לקליטת פחמן דו חמצני. הצמח מתרבה בקלות בדרך וגטטיבית, מכול חלקי הגבעולים הבשרניים המכילים ניצנים.

קיימים בעולם כ 300 מיני צבר ובארץ פיתחו זן חדש דל קוצים בשם "עופר". הפרחים והפירות מכילים ויטמינים ומינראלים רבים, בעלי חשיבות לגוף ולבריאותו. הפירות מכילים חלבונים, פחמימות וסיבים תזונתיים ורק 40 קלוריות במאה גרם.  

                                                               

 

 

 

 

                                                          

             


Comments