ריקבון פירות וירקות

ריקבון פירות וירקות  \  אהוד קלפון

כולנו מכירים את תופעת הפירות והירקות הרקובים במקרר, שאמור לשמור עליהם. מדוע זה כך, מה מגלה לנו המחקר בתחום זה, ואיך אפשר לצמצם את הנזק החוזר על עצמו. ידועה האמרה שתפוח אחד רקוב גורם לריקבון כל התפוחים בסל, ומאידך תפוח אחד בשל יקדים את הבשלת הבננות הירוקות. הגורם לכל אלה על פי החוקרים, הוא גז אתילן – C2H4 - Ethylene , המשתחרר מפירות בשלים, ומזרז את הבשלת הפירות האחרים. כאשר מאחסנים במקרר פירות וירקות, מצטבר שם גז אתילן שאין לו מוצא, לכן הם מקדימים את הבשלתם ואת ריקבונם, ומעלים עובש מסביבם. נוסף על כך, פירות בשלים בראשית תהליך ריקבונם, מאבדים את הויטמינים שבהם.  
מאמר על כך התפרסם בכתב העת e Life בתאריך 2013. 6. 11 המתאר גז אתילן המתפקד כהורמון גדילה בצמח. קבוצת חוקרים בינלאומית, בהנהגת המרכז המדעי על שם סאלק - Salk  בארה"ב, גילו אלפי גנים המופעלים על ידי אתילן.  הגז מתפקד כהורמון גדילה בצמח, מבשיל פירות וירקות, ואחראי על הגנת הצמח מפני מחלות ומזיקים.
לאחר שהחוקרים גילו את הגנים המופעלים על ידי אתילן, הם יוכלו לפקח על תפקודו של הורמון אתילן בצמח. לתוצאות המחקר יש חשיבות מעשית בכך שאפשר להשתמש בגז אתילן כדי ליצור זן חדש המעקב צמיחה (או מזרזה), מעקב את הבשלת הפרי ואת ריקבונו, וכן זן צמחים המגן על עצמו מפני מחלות ומזיקים. שנים רבות הושקעו במחקר כדי לגלות אלפי גנים המופעלים על ידי הורמון אתילן בצמח.
החוקרים גילו חלבון בשם EIN3 השולט בביטוי הגנים. זה אומר, שהחלבון נחוץ כדי שתהיה תגובה בצמח לגז אתילן. ללא נוכחות חלבון זה, אין לאתילן שום השפעה על הצמח. מכאן שיש אלפי גנים המגיבים לחלבון EIN3 המופעל על ידי אתילן.

הורמון אתילן, בניגוד להורמונים צמחיים אחרים, הוא גז המזוהה בעיקר עם הבשלת פירות, פתיחת ניצני פריחה, הזדקנות עלים ונשירתם. אתילן הוא גז חסר צבע וריח, הנוצר בצמחים וגם בבעירה, ובעבר נהגו לשרוף חומרים שונים ליד פירות, כדי לזרז את הבשלתם. הוכח במחקר, שהורמון אתילן מזרז את פעילות ההורמון אוקסין, הגורם להתעוררות עצים מתרדמה, לגדילת שורשים וניצנים, ולהתמיינות התאים.  

הורמון צמחי - Phytohormone , היא תרכובת אורגנית המיוצרת בצמח, ומשפיעה על תהליכים פיזיולוגיים המתקיימים בכל רקמותיו ואבריו.  הורמונים צמחיים כגון אוקסין, ציטוקינין ג'יברלין ואחרים, נוצרים בתהליכים טבעיים בצמח, או כתגובה לגירויים מבחוץ. הם משפיעים על גדילה והתארכות תאים וחלוקתם, על צמיחה לכיוון האור (פוטוטרופיזם), ועל גדילת שורשים כלפי מטה בכיוון כוח הכבידה (גיאוטרופיזם).
כדי לשמור פירות וירקות בקירור לאורך זמן, ולא להקדים את ריקבונם, חשוב לקנות אותם חסרי פגמים, ולהסיר מהם את עוקץ הפרי ואת עלי הלוואי, כי בהם עלול להתחיל הריקבון. ממליצים לאחסן במקרר פירות לחוד וירקות לחוד, כי הם פולטים גז אתילן בקצב שונה. רצוי להניח נייר סופג כמצע לפירות ולירקות, כדי לספוג את הלחות המצטברת סביבם.
אין לאחסן פירות או ירקות בשקיות פלסטיק סגורות, כי בהן עולה ריכוז גז אתילן המזרז הבשלה וריקבון. התגלה למשל, שבאפר וולקאני יש אשלגן פרמנגנט - KMnO4 Potassium Permanganate הסופח את גז האתילן, אך זה לא הפיתרון לעיקוב ריקבון הפירות והירקות שאנו מאחסנים במקרר הביתי. עדיף הרבה יותר, לקנות מידי פעם כמות קטנה של פרי, הדורשת מעט זמן אחסנה. אם בכל זאת חלקם נרקבים, אפשר לנצלם לעשיית קומפוסט להעשרת קרקע הגינה.              

 

Comments