בז אדום ובז מצוי

בז אדום ובז מצוי   \   אהוד קלפון

בז אדום (Falko naumanni) –   Lesser Kestrelהוא עוף דורס - יום הקטן ביותר בארץ. הוא שוקל 160  גרם, צבעו חום אדמדם וניזון בעיקר מחרקים. בניגוד לבז המצוי (הגדול יותר) שהוא יציב בארץ, הבז האדום (הבהיר יותר), נודד מאפריקה לכאן באביב ושב לשם בסתיו. הזכרים מקדימים לבוא לפני הנקבות וחוזרים לאותו מקום קינון בכל שנה.

אוכלוסיית הבז האדום הולכת ומתמעטת בארץ, ומעטים שבים באביב לקנן, בעיקר בדרום הר הכרמל ובירושלים. הנקבה מטילה ארבע ביצים בקן, ודוגרת עליהן 28 יום. הגוזלים מטופלים על ידי ההורים כארבעה שבועות ובראשית הסתיו הם שבים לאפריקה. הם מבלים את רוב חודשי השנה באפריקה, בניגוד לדורסי יום אחרים הנודדים מאירופה לאפריקה לחודשי החורף ומבלים את יתר הזמן באתרי הקינון במרחבי אירופה.

בז מצוי (Falco tinnunculus  ) נפוץ בארץ ונראה דואה מול הרוח ומרחף באותה נקודה באוויר. הוא רואה מרחוק ומאתר בעיניו החדות כל דבר שזז על הקרקע או באוויר. לעתים הוא משנה עמדת תצפית, עולה לגובה או יורד נמוך מעל לקרקע וממשיך לרחף באותה הנקודה עד שהוא מגלה טרף ומיד צולל ולוכד אותו בטפריו.

הוא ניזון ממכרסמים, ציפורים, זוחלים וחרקים והוא שייך לסדרת "דורסי יום". הזכר שוקל  160  גרם, הנקבה שוקלת 190  גרם והם נשארים ביחד במהלך תקופת הרבייה וגידול הצאצאים. הנקבה מטילה כחמש ביצים ושניהם משתפים פעולה בדגירה ובהאכלת הגוזלים עד שהם עפים ועומדים ברשות עצמם.

לבז המצוי יש כנפיים מחודדות, הוא יציב בארץ ונפוץ באסיה באפריקה ובחלקים של אירופה. הוא חי מעל לשטחים פתוחים ומקנן באביב על עצים על בניינים ועל צוקים. בחודש מרץ, מגיעים אלנו מאפריקה עופות דורסים אחרים כגון חיוויאים, רחמים וגם בזים אדומים, המקננים בארץ במהלך האביב והקיץ ושבים לאפריקה בסתיו.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments