חוחית ופשוש

חוחית ופשוש   \   אהוד קלפון

חוחית  Carduelis carduelis) - Goldfinch ) , היא ציפור שיר קטנה יציבה בארץ מהפרושים. היא נקראת על שם צמח חד שנתי קוצני בשם "חוח".  צבע ראשה אדום שחור ולבן, צבע הכנפיים שחור וצהוב והזנב שחור. צבע החוחיות הצעירות, שלפני בגרות, אינו בולט כמו הצבעים העזים של הבוגרים. צבע הראש חום והכנפיים שחורות עם פס זהוב עליהן.

החוחית שוקלת  16 גרם בממוצע, גודלה עד 18 ס"מ וחיה עד שמונה שנים בתנאים טבעיים. מקורה חד וארוך והוא מותאם לשליפת זרעים בשלים מתוך קרקפות החוח, הגדילן , הברקן והדרדר. הזכר והנקבה דומים מאוד. לזכר יש מקור גדול במעט מזה של הנקבה, יש לו צבע שחור על החיבור שבין הכנף לגוף וצבע הנקבה חום.

חוחיות נפוצות באירופה ובאסיה ומתרבות בגנים, בפרדסים ובשטחים פתוחים היכן שיש זרעי צמחים חד שנתיים. החיזור של זכר אחר נקבה נעשה כאשר הוא עף מסביבה ושר כשהיא יושבת על ענף עץ או על צמח החוח. בעונה זו של חיזור ורבייה, הם בונים קן מעשבים יבשים, נוצות ועוד.

הנקבה מטילה עד שש ביצים בצבע תכלת עם כתמים חומים ודוגרת עליהן לבדה במשך כשבועיים. שני ההורים מאכילים את הגוזלים במשך כשלושה שבועות עד שהם עפים מהקן. לאחר סיום עונת הרבייה וגידול הגוזלים, הנמשכת עד אמצע יוני (לאחר שני קנונים לפחות), החוחיות חוזרות לחיות בלהקות גדולות.

החוחית נחשבת לציפור מוגנת בהרבה ארצות וגם בארץ, משום שצדו אותה והחזיקו אותה בכלובים בגלל יופייה ושירתה. ככל שמתמעטים הצמחים החד שנתיים בשדות הבר, כך מתמעטות החוחיות בגלל מיעוט זרעים לאכילה.

פשוש Prinia gracilis)), היא ציפור שיר מהקטנות ביותר שיש בארץ. משקלה כשבעה גרם, אורכה 12  ס"מ ואורך כנפיה 4.5  ס"מ. הפשושים נפוצים במזרח אפריקה ובמזרח התיכון והם יציבים בארץ. זנבם הארוך נמצא בתנועה מתמדת ועוזר להם בתעופה ובניתוריהם בין ענפי העצים והשיחים. הם משתייכים למשפחת הסבכיים וחיים בסבכי החורש. מרחוק, נראים הזכר והנקבה דומים בגודלם ובצבעיהם (הבטן בהירה והגב אפור – חום), אך מקרוב רואים שלזכר יש מקור שחור. 

פשושים חיים בזוגות, בתחום מחייה של כשני דונם, לאורך כל ימי חייהם, הנמשכים עד שנתיים. הם ניזונים בעיקר מחרקים וזחליהם, מעכבישים, מכנימות צמחים ולעתים גם מפירות וזרעים. עונת הרבייה מתחילה בפברואר והקינון נמשך עד סוף יוני, לאחר סיום שלושה מחזורי קינון.

פשוש זכר בונה קן במשך כשמונה ימים בתוך סבך שיחים, או צמחים חד שנתיים והנקבה עוזרת בריפודו הפנימי. לקן צורת ביצה עם פתח מהצד, הדומה במידת מה לקן של צופית (התלוי ומשתלשל מענף, עם פתח בצד).

נקבת הפשוש מטילה עד חמש ביצים מנוקדות ודוגרת עליהן כשבועיים בלילות והזכר מצטרף לדגירה ביום. שניהם מאכילים את הגוזלים במשך שבועיים, עד שהם עוזבים את הקן ושבועיים נוספים מחוץ לקן. הזכר בונה קן חדש להטלה חדשה.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments