ספוג ים ברפואה

ספוג ים ברפואה  \   אהוד קלפון

 

באמצע חודש פברואר 2009 , התפרסמה כתבה בארה"ב, הקושרת ספוג ים, שנמצא באנטארקטיקה, לאנטיביוטיקה. כאשר עשו אנליזה כימית לספוג הים, נמצא חומר בשם אלג'פרין (Algeferin) הגורם לחיידקים לאבד את עמידותם לאנטיביוטיקה. כאשר טיפלו בחומר זה, בחיידקים שכבר פיתחו עמידות לאנטיביוטיקה הם הושמדו.

זה אומר שתרופות אנטיביוטיות, שהפסיקו להיות יעילות נגד דלקות, יכולות להיות שוב קטלניות עבור חיידקים. החוקרים לקחו אלג'פרין מהספוג (ששייך לעולם החי) ופיזרו אותו בצלוחיות פטרי, שבהן גדלו חיידקים, שלא הגיבו לאנטיביוטיקה שהייתה סביבם, והחיידקים נעלמו.

החומר אלג'פרין, נוסה בהצלחה במעבדה, נגד חיידקים הגורמים לדלקות אוזניים, חיידקים הגורמים לאינפקציות בפציעות, להרעלות מזון, ולזיהומים בבתי חולים. החיידקים שפיתחו עמידות לאנטיביוטיקה, הפכו להיות פגיעים, כאשר שולב בטיפול, גם החומר אלג'פרין.

אחת הבעיות בשימוש תכוף באנטיביוטיקה, היא שהחיידקים מפתחים עמידות נגדה עם הזמן. גם אנטיביוטיקה חדשה שרק יוצאת לשימוש, מפסיקה להיות יעילה, כאשר מתפתחים זנים חדשים של חיידקים העמידים כנגדה. החוקרים משערים, שהחומר אלג'פרין, משבש את סנסורי החיידקים, המפעילים את מנגנוני המלחמה באנטיביוטיקה.

התנגדות החיידקים לאנטיביוטיקה, הוא תהליך המתרחש דרך הברירה הטבעית, הפועלת על מוטציות מקריות. פעולת האנטיביוטיקה על אוכלוסיית החיידקים, דומה ללחץ סביבתי הגורם לשינוי. חיידקים שעברו מוטציה מתאימה, ועומדים בלחץ החדש שנוצר בסביבה, ישרדו, יתרבו, ויעבירו תכונה זו לצאצאיהם.
כל החיידקים האחרים, שאינם מתאימים לתנאי הסביבה החדשה, ייעלמו. בתהליך זה, מתפתחת למעשה אוכלוסיה חדשה שכולה עמידה לאנטיביוטיקה, או לכל שינוי סביבתי אחר בטבע.

החוקרים יכולים להגיע למצב זה גם באופן מכוון, אם מחדירים לחיידקים גנים (או גן), עמידים בפני אנטיביוטיקה. פעולה מכוונת זו, תגרום לאוכלוסיית חיידקים שלא הייתה עמידה לאנטיביוטיקה, להיות עמידה. המחקר שנעשה בחומר אלג'פרין, הוא רק בשלביו הראשונים, ומניחים שידרשו עוד מספר שנים, עד שיוכלו לייצר אנטיביוטיקה חדשה, המתאימה לטיפול בבני אדם.

                                                                                  

                                                                                                                       

     

 


Comments