שומן של רזים

שומן של רזים  \  אהוד קלפון

בחודש אפריל 2009 , התפרסם מאמר מחקרי על רקמות שומן, הנמצאות בגוף האדם, שתפקודן שונה, האחת מהשנייה. תוצאות המחקר המדעי, הופיעו בכתב העתThe New England Journal of Medicine  , ובו מדגישים את חשיבות השומן החום בשריפת קלוריות בגוף, ליצירת אנרגיה וחום. על פי שלושה מחקרים שנערכו באירופה ובארה"ב, מסתבר שיש בגוף מערכת רקמות עם שומן לבן, ומערכת רקמות עם שומן חום, המופיעות במינונים שונים אצל בני אדם.

ההבדל ביניהן הוא, בתפקודן השונה בשריפת קלוריות ליצירת אנרגיה, כמו בתאי שריר, בשעת עבודה ומאמץ. למשל, השומן החום, קיים בריכוז גבוה אצל תינוקות (5% ממשקלם), העוזר ביצירת אנרגיה ושמירת חום גופם, וכמותו הולכת ופוחתת עם התבגרותם. אך התברר במחקר הנוכחי, שאצל אנשים מבוגרים, עדיין נשארים בין 20% ל 80% מהשומן החום ברקמות גופם.  

השומן החום שומר על גוף רזה, על ידי שריפה מואצת של קלוריות, או לאנשים רזים, יש עודף שומן חום, העוזר להם לשרוף קלוריות, ובכך הם נשארים רזים, גם בלי מאמץ גופני. לאנשים שמנים, אין צורך לשרוף קלוריות רבות, כדי ליצור אנרגיה לחימום הגוף, כי יש להם שכבות בידוד של שומן לבן, האוגר עודפי אנרגיה מהאוכל, ואינו נשרף בקלות.
יש גם הבדלים במשקל הסגולי של הגוף, בין בני אדם רזים לשמנים. למשל, המשקל הסגולי של המים שווה 1 , המשקל הסגולי של אדם שמן שווה 0.9 כך הוא יכול לצוף במים, והמשקל הסגולי של שרירי אדם רזה, הוא 1.06 כך שהוא  שוקע בקלות במים.       

במחקרים שנערכו בקרב 2000 בני אדם, גילו החוקרים, שאצל כבדי המשקל, דהיינו השמנים, יש פחות שומן חום, והרבה שומן לבן ברקמות גופם. לאנשים רזים לעומת זאת, אין שכבות בידוד, והם זקוקים לשריפה מתמדת של קלוריות על ידי השומן החום, על מנת לשמור על חום גופם.  

החוקרים בודקים כעת, איך אפשר להאיץ את פעילות השומן החום, כדי לשרוף שומן לבן שאינו בריא לגוף. מסתבר שיש בגוף, רקמות רדומות של שומן חום, שצריך לעוררן לפעילות, כדי שיתחילו לשרוף קלוריות. זהו כיוון המחקר הנוכחי, המחפש דרך למניעת השמנה, בקרב אוכלוסיות גדולות של בני אדם, בעולם המערבי.
במחקר זה, הכול נראה כאילו טבוע בגנים שלנו, אלא שעקב כך, אנו נדרשים ליתר מאמץ, כדי להישמר מפני השמנת יתר. אם המצב בקרב השמנים, הוא כפי שמתואר כאן, אז קל וחומר שהם נדרשים למשמעת עצמית רבה יותר, ביחס לכמות הקלוריות שהם צורכים ביום, וביחס לאיכות תזונתם.        

                                                              

                                                          

                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

      

   

 

 

Comments