חגבים וחרגולים

חגבים וחרגולים  \  אהוד קלפון

חגב נודד (Locusta migratoria), שייך למשפחת החגביים, שכול פרטיה צמחוניים, בעלי גלגול חסר, ונפוצים בכל העולם במגוון צבעים. החגב הנודד (ארבה), חי במקומות חמים, שם גדלים ומתפתחים החגבים הצעירים הרגישים לקור. מכאן שהנדידה צפונה נעשית רק כאשר האוכלוסייה גדלה ומתעצמת מאוד, וכאשר יש תנאים אקלימיים מתאימים. למשל במדבר סודן, מתאספות להקות גדולות של ארבה לפני נדידתן לצפון אפריקה ולמזרח התיכון. לחגב יש מחושים קצרים מאורך גופו, ומחושי החרגול ארוכים מאורך גופו.

בתוך מחלקת החרקים יש סוגים בעלי גלגול מלא, כגון פרפרים, רפרפים, יתושים וזבובים, וסוגי חרקים בעלי גלגול חסר כגון חגבים, מיני ארבה, חרגולים, גמלי שלמה, פרעושים ועוד. במחזור חיים של גלגול מלא יש ביצה, זחל (או רימה), גולם ובוגר, ובגלגול חסר יש ביצה שממנה בוקע חרק זעיר (בשם נימפה), חסר כנפיים. במהלך גדילתו, הוא מגדל כנפיים ובסוף הוא מתפתח לבוגר. נקבת הארבה מטילה ביצים רבות, הבוקעות כעבור שבועיים עד ארבעה שבועות. מהביצים בוקעים חגבים צעירים ללא כנפיים, האוכלים וגדלים במשך כחודש וחצי, עד הפיכתם לבוגרים המסוגלים לעוף ולהתרבות. אורך החגב כשישה ס"מ, מיניו מגוונים בצבעיהם, ואוכל בכל יום צמחים כמשקל גופו (שני גרם).

חרגול ירוק ( Tettigonia viridissima ), שייך למערכת פרוקי הרגליים, למחלקת החרקים, לסדרת החגבאים, ולמשפחת החרגוליים שחיים באזורים לחים. גודלם נע מאחד ס"מ עד 15  ס"מ, וגופם מחולק לשלושה חלקים: ראש, חזה ובטן. בראש יש זוג עיניים מורכבות, זוג מחושים ארוכים מאורך הגוף, וגפי פה לגזירת חלקי צמחים, שמהם הוא ניזון. מהחזה יוצאים שני זוגות כנפיים, ושלושה זוגות רגליים, כשהזוג האחורי ארוך יותר, ונועד לקפיצות. הכנפיים הקדמיות הן קשיחות, ונועדו לחפייה והגנה על הכנפיים האחוריות הגמישות, שנועדו לתעופה. החרגולים כמו יתר החרקים ופרוקי הרגליים, הם בעלי חום גוף משתנה, על פי טמפרטורת האוויר שמסביבם.

הם פעילים בעיקר עם התחממות האוויר לאחר הזריחה, אך יכולים לפעול גם בלילות קיץ חמימים. הנקבה מצוידת בצינור הטלה, שעוזר לה להטיל את ביציה  בתוך האדמה. מהביצים בוקעים חרגולים זעירים, הדומים לבוגרים, רק שהם חסרי כנפיים עדיין. הם אוכלים חלקי צמחים וגדלים, עד שמגיעים לשלב הבוגר (בגלגול חסר), מפתחים כנפיים ועפים.        

 

 

                                                        

 


Comments