יונקים‏ > ‏

נוטריה, נמייה וחזיר בר

נוטריה, נמייה וחזיר בר  \   אהוד קלפון

 

נוטריה (  Myocastor coypus) שייכת למחלקת היונקים, לסדרת המכרסמים, למשפחת הנוטריים, לסוג ולמין נוטריה.

ביום אביבי של אמצע ניסן (תחילת אפריל 07) ראיתי נוטריה יוצאת מהנחל הסמוך ואוכלת צמחי בר בשדה. היא לא התרגשה במיוחד מנוכחותי במרחק של חמישה מטרים ממנה והמשיכה לאכול עם מבטים תכופים לעברי. הספקתי לצלמה לפני שקפצה בחזרה אל מי הנחל והמשכתי בדרכי. כעבור חצי שעה, שבתי באותה הדרך והנוטריה שוב עסקה באכילת צמחים בשדה הבור.

בעונת הקיץ הנוטריות פעילות בעיקר בלילה אך כעת (באביב) הן פעילות גם ביום. הן מסתגלות לאזורים מגוונים אליהם הן מגיעות בכוחות עצמן או לאן שהאדם מביא אותן. הנוטריה נמצאת תמיד ליד מקווה מים, שבו גדלים צמחי מים, צמחי גדות נחלים וצמחים ירוקים בשדות הסמוכים.

היא שוקלת כארבעה ק"ג, גופה מכוסה פרווה חלקה, זנבה דק מאוד וראשה בולט מעל פני המים בשעת השחייה. ברגליה האחוריות יש קרומי שחייה העוזרים לה לדחוף את המים ולהתקדם, אך הם חסרים ברגליה הקדמיות המשמשות בטיפול בפרווה, באכילה ועוד. אורך הגוף של נוטריה בוגרת, מתקרב לחצי מטר ואורך הזנב כעשרים וחמישה ס"מ.

היא הובאה לישראל מאמריקה הדרומית לצורכי שימוש בפרוותה, אך הגידול הופסק והפרטים שנמלטו התרבו מאוד בטבע. היום אפשר לראות נוטריות ליד ברכות דגים, ליד מאגרי מים רבים בארץ וליד נחלים. היא ממליטה עד שישה גורים, לאחר היריון הנמשך כארבעה וחצי חודשים. הגורים נולדים עם עיניים פקוחות ומכוסים בפרווה והאם מטפלת בהם במשך כחודשיים ימים.      

 

 

 נמייה

 

נמייה מצויה (Herpestes ichneumon), שייכת למחלקת היונקים, לסדרת טורפי היבשה, למשפחת הגחניים (יחד עם גחן מצוי), הסוג והמין נמייה מצויה. הנמייה גמישה וזריזה מאוד ובעלת עם חוש ריח מפותח. היא עלולה לגרום נזקים למגדלי העופות בלולים (טורפת ללא אבחנה) וגם להביא תועלת לסביבת המשקים החקלאיים, על ידי צמצום אוכלוסיית המכרסמים והנחשים.

אורכה כשישים ס"מ, זנבה כמחצית מאורך גופה ומשקלה כשלושה ק"ג. גופה מכוסה פרווה ארוכה בצבע חום, אוזניה עגולות וקטנות ורגליה קצרות עם חמש אצבעות בכול רגל. האצבעות מצוידות בטפרים חדים המותאמים לחפירה באדמה. היא נפוצה באפריקה, במזרח התיכון ובאסיה.

בארץ היא חייה בחבל הים תיכוני בהרים ובעמקים, בשטחים פתוחים, בשדות ובחורשים, סמוך למקורות מים. הנמייה ניזונה מדגים, דו חיים, זוחלים, עופות, מכרסמים, חרקים ולעתים גם מצמחים. היא פעילה לאורך היום בשטחים פתוחים ולא מיושבים, אך סמוך לכפרים ומעונות האדם היא פעילה בעיקר בשעות הלילה.

                                                  

חזירי בר

 

לאחרונה אנו עדים לתופעה גוברת של חזירי בר, המגיעים קרוב לבתי מגורים לחפש מזון. הם חופרים באדמת הגינה בחפשם שורשים ופקעות ומשאירים דשאים הפוכים. היו מספר היתקלויות של חזירי בר עם בני אדם בכרמל, התנגשות במשאית בלילה בכביש 6 ועם רכבים פרטיים בכבישי הצפון ורמת הגולן.

הם פעילים משעות הערב לאורך כל הלילה ומסתתרים ביום. חזיר בר שייך למחלקת היונקים, למשפחת החזיריים, סוג ומין חזיר בר (Sus scrofa).  הוא אוכל כול, כלומר ניזון מהצומח והחי, כולל שורשים, פקעות, חלקי צמחים וכן חרקים, תולעים וכדומה. יש לו חוטם ארוך המעיד על חוש ריח מפותח, עיניים קטנות, זנב קטן ורגליים קצרות (בעלות ארבע אצבעות בכול רגל), הנושאות גוף רחב וכבד.

לחזיר הבר אין בלוטות זיעה, לכן הם נכנסים לתוך מי ביצה כדי לצנן את גופם. הנקבה ממליטה עד עשרה וולדות בשגר אחד. חזיר הבר בוית לפני אלפי שנים על ידי האדם ונפוץ בעיקר באסיה, במזרח התיכון, ובאירופה. הנקבות חיות בקבוצות עם הגורים והזכרים חיים בנפרד ושומרים על הטריטוריה שלהם.   

 

 

 

 

 

                                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                  

 

 

 

          


Comments