יונקים‏ > ‏

חזירי בר בנופית

חזירי בר בנופית  \  אהוד קלפון

 

ביום שישי (2011. 7. 1) בעת שקיעה, הופיע עדר חזירי בר גדול שמנה כשלושים פרטים במורד הגבעה בנופית.  העדר כלל גורים צעירים מהמלטת האביב ואימהות שגוננו עליהם, ללא הזכרים המסתובבים לבדם בשטח, ומתחברים עם הנקבות רק לרבייה. בעונת הייחום והרבייה נלחמים הזכרים הבוגרים ביניהם על הזכות להרביע את עדר הנקבות, והזכרים הצעירים מגיעים לבגרות רק לקראת גיל שלוש. בדרך כלל, העדר באביב כולל שתי נקבות עם גוריהן, אך העדר שנראה בראשית יולי בנופית, כלל חמש או שש אימהות, ולכל אחת מהן כחמישה גורים.   

לפני כשבועיים בשעות אחר הצהריים, ירדתי בחורש הצפון מערבי לכיוון הוואדי, ופתאום שמעתי דהרה מהירה של בעל חיים. בתוך שנייה הבחנתי בחזיר זכר גדול, שחלף לידי במהירות, כשאני נמצא ליד גזע עץ אלון. מאחר שפעילות חזירי הבר נמשכת משעת השקיעה עד לפני עלות השחר, יש להיזהר בזמן זה, במיוחד כשהגורים צמודים לאימהות.
בשנים האחרונות, אנו עדים לעלייה מתמדת של אוכלוסיית חזירי הבר בחורשים שמסביב, על אף דילול מספרם. לעתים קרובות מגיעים חזירי הבר לגינת הבית, כדי לחפש שורשים ופקעות, והתוצאה היא נבירה באדמה ודשאים הפוכים. גם בשדות הבור ובחורשים, רואים נבירות רבות וחפירות, שנעשות בלילות. בשנים האחרונות, אירעו בכבישי הגולן, בגליל, ובכרמל התנגשויות בין רכבים לבין חזירי בר, שהסבו נזקים כבדים לשני הצדדים. עדרים קטנים, נראים לעתים קרובות  משוטטים ברחובות חיפה, בזיכרון יעקב, בטבעון ובמקומות ישוב אחרים בסביבה.        
חזיר בר Sus scrofa , שייך למחלקת היונקים, למשפחת החזיריים, לסוג ולמין  חזיר בר. הוא אוכל כול (אומניבור), כלומר הוא ניזון מהחי מהצומח ומנבלות. זה כולל שורשים, פקעות, חלקי צמחים, בלוטי אלונים, חרקים, תולעים ויצורים מתים. גובהו עד 100 ס"מ, אורכו  עד 180 ס"מ, ומשקלו נע בין 60  ל 150 ק"ג, אם כי ניצודו פרטים במשקל 200 ק"ג. לאחרונה ממעטים הציידים לאכול את בשרו מחשש מפני מחלות.
לחזיר הבר יש חוטם ארוך, המעיד על חוש ריח מפותח, העוזר לו בחיפוש מזון, ועיניים קטנות שראייתן חלשה ביום וסבירה בלילה. יש לו רגליים קצרות וחזקות (בעלות ארבע אצבעות בכל רגל), הנושאות גוף רחב וכבד. אין לו בלוטות זיעה בעור, לכן הם נכנסים לתוך מי הביצה כדי לצנן את גופם בקיץ, או שהם מסתתרים בסבך החורש, בשעות החמות של היום. קר להם בימי החורף, והם מסתתרים במאורות שהם חופרים לעצמם באדמה, או בסבך צמחים ובין סלעים.

הנקבה ממליטה כחמישה או שישה גורים בהמלטה אחת, שהולכים אחריה לכל מקום, ונעים יחד בלילות למרחקים גדולים, בחיפוש אחר מזון. חזיר הבר, בוית לפני אלפי שנים על ידי האדם, ונפוץ בעיקר באסיה, במזרח התיכון, בצפון אפריקה ובאירופה. הנקבות מגדלות את הגורים עד לבגרותם, והזכרים חיים בנפרד, ושומרים על טריטוריה משלהם, עד לשובם לעדר בעונת הרבייה. הזכרים מתגוננים, על ידי נגיחות בעזרת הניבים הארוכים והחדים, שיכולים לגרום לפציעות קשות. לנקבות אין ניבים בולטים כמו לזכרים, אך הן מסוגלות לתקוף כל מי שמתקרב לגוריהן. הם מתגוננים ביחד כחברה, מפני זרים, וכולם ערבים לכלל הגורים בעדר. ברוב המקרים, חזירי הבר בורחים מפני האדם, אלא אם הם נקלעים למצבים מסוכנים עבורם ועבור צאצאיהם.

         

Comments