יונקים‏ > ‏

תנים ושועלים

תנים ושועלים   \   אהוד קלפון

בשנת 2009 התגלו למעלה משלושים בעלי חיים נגועים בכלבת משוטטים בצפון הארץ, ומתוכם כעשרים כלבים. בעמק יזרעאל ננשכו בלילה אחד תשעה בני אדם מתנים, שחלקם היו נגועים בנגיף הכלבת. כלבת היא מחלה ויראלית הפוגעת במערכת העצבים ובמיוחד במוח. כל עוד הנגיפים לא פוגעים במוח, בעל החיים נשאר נשא, מבלי לחלות, אך כאשר הם מגיעים למוחו הם מתרבים מהר, והמחלה עלולה לגרום למותו.

נגיף הכלבת מורכב ממולקולת  RNA  ומגיע למוח דרך מערכת העצבים. הנגיף עובר לאדם, או לבעל חיים אחר, דרך הרוק בנשיכה. אם נותנים זריקות חיסון לאדם שנושך, הוא עשוי להחלים, אם לא, הוא לא עלול למות.

בשנת 1880 הצליח לואי פסטר (שחי בצרפת) לפתח את תרכיב החיסון נגד הכלבת. בשנת 1884 הוא הזריק את החיסון לילד שנושך על ידי כלב נגוע, והצליח להצילו ממות בפעם הראשונה בהיסטוריה. בעלי חיים שעלולים לשאת את נגיף הכלבת, הם בעיקר כלבים משוטטים, תנים, שועלים, זאבים, עטלפים, חולדות ועוד.

תן מצוי – זהוב (Canis aureus  ), שייך לסדרת הטורפים ולמשפחת הכלביים. הוא נפוץ ברוב חלקי הארץ, ותפוצתו העולמית מצפון אפריקה עד להודו כולל המזרח התיכון והבלקן. התן נראה כמו זאב קטן, יש לו שיער ארוך וחלק בצבע צהוב- זהוב, אוזניים ארוכות ומחודדות, אורך גופו עד 80  ס"מ, אורך זנבו 25  ס"מ, ושוקל עד 10  ק"ג. הנקבה ממליטה עד 4 גורים בהמלטה אחת, היונקים חלב עד גיל חודשיים, ועוברים למזון רגיל. גורים בני שנה מגיעים לבגרות מינית.

ההורים חיים ביחד עם צאצאיהם בלהקה משפחתית גדולה, ותוחלת חייהם בטבע מגיעה עד 15 שנה.

התנים הם אוכלי כול, אך ניזונים בעיקר מחרקים, דו חיים, זוחלים, עופות קרקע (כמו חוגלות) ומכרסמים, ולעתים טורפים עופרים צעירים של צבאים, הנפוצים בגליל המזרחי וברמת הגולן. הם מגיעים בלילות למזבלות  ואוכלים משיירי מזון. בשנות השישים, התמעטה אוכלוסיית התנים, כתוצאה מהרעלות מכוונות, כי היה חשש מפני התפשטות מחלת הכלבת בארץ. עד אז נשמעו יללות תנים בלילות, בכל חלקי הארץ וגם נכתבו על כך שירים. היום אוכלוסיית התנים, שוב הולכת וגדלה, ושומעים את יללותיהם בישובים הכפריים.

בתנ"ך יש אזכורים לתנים כגון, "ועלתה ארמנותיה סירים, קימוש, וחוח... והייתה נווה תנים" (ישעיהו ל"ד, י"ג). "תכבדני חית השדה, תנים ובנות יענה, כי נתתי במדבר מים, נהרות בישימון...(ישעיהו מ"ג, כ).                                             

שועל מצוי (Vulpes vulpes  ), הוא בעל החיים הקטן ביותר מבין משפחת הכלביים ושוקל רק חמישה ק"ג. הוא שייך לסדרת הטורפים, ונפוץ בגולן, בגליל העליון והתחתון בגבעות אלונים שפרעם, בכרמל ועוד. הוא ניזון מעכברים, חולדות, ציפורים, חרקים, חסרי חוליות ועוד. לעתים הוא מגוון את מזונו בפירות עסיסיים הגדלים במטע ובכרם ועל צמחי בר.

בשיר השירים כתוב: "אחזו לנו שועלים קטנים מחבלים כרמים וכרמנו סמדר (פרק ב', ט"ו ). ברוב עונות השנה, חיים השועלים לבד בטריטוריה רחבת ידיים, של כשני קמ"ר לכל שועל כדי להתקיים, ורק בעונת הייחום והרבייה הם מתחברים שוב לזוגות.

תקופת ההיריון נמשכת בין 50 ל 55 ימים ויש עד חמישה גורים בהמלטה אחת. בזמן ההנקה, מביא הזכר מזון לנקבה, לאחר מכן שני ההורים משתתפים בחיפוש מזון ובהאכלת הגורים. בגיל שלושה חודשים יוצאים הגורים לצייד עם ההורים. השועלים חוזרים לחיות לבד בטריטוריה שהם תוחמים (על ידי הטלת שתן על סלעים ועל עצמים אחרים בשטח), עד לעונת הייחום והרבייה של העונה הבאה. השועלים פעילים בעיקר בשעות הלילה, אם כי אפשר לראותם חוצים כבישים או רצים בשדות בשעות היום והלילה.                                                    

 

 

 

 

 

 

                                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                          

 

 


Comments