יונקים‏ > ‏

התפתחות הלווייתנים

התפתחות הלווייתנים    \   אהוד קלפון

 

במהלך התפתחות עולם החי בכדור הארץ, נעלמו בעלי חיים רבים והופיעו אחרים. במקרים מסוימים קל להבין את הדמיון שיש בין הפיל של היום והממוטה הענקית של העבר. אך קשה להבין שבעל חיים יבשתי, דמוי איילה זעירה, שחי לפני מיליוני שנים, הסתגל לחיים בים קדום וממנו התפתחו לווייתנים ודולפינים.

הלווייתנים של היום הם יונקים ענקיים, אוכלי דגים ופלנקטון ימי, שאוכלוסייתם הצטמצמה מאוד במאה השנים האחרונות, בגלל ציד באמצעים שהלכו והשתכללו. יש חילוקי דעות בין החוקרים ביחס לשאלה האם האב הקדמון של הלווייתן היה הרביבור (צמחוני) או קרניבור (אוכל בשר). יש חוקרים הטוענים, שלווייתנים התפתחו מיונק קרניבור (טורף) יבשתי קדום, בשם אנטיודקטיל (  Antiodactyl ), שהלך על ארבע בדרום אסיה.
יונק זה אימץ לעצמו מאוחר יותר, לפני 50 מיליון שנים, חיים במים כמו היפופוטם. המעבר אל המים היה לצורכי הישרדות, כי בים היה שפע של דגים ופחות תחרות על מקורות המחייה מאשר על היבשה. חוקרים אחרים טוענים שאבי אבותיו של הלוויתן היה יונק צמחוני בשם אינדוהיוס (Indohyus  ) שחי במים רדודים, ומאוחר יותר, הוא החל לאכול בעלי חיים ודגים בים. כלומר הוא עבר מהפך מיונק הרביבורי ליונק קרניבורי, שחי לגמרי בים כמו הלוויתן.     
לווייתן כחול (musculus Balaenoptera ) הוא יונק ימי ענק שאוכלוסייתו הצטמצמה במאה האחרונה מ 200,000 פרטים ל 10,000 בלבד בגלל צייד רב של שנים. הוא יכול להגיע למשקל של 180 טון ולאורך עד 32 מטרים. הוא יותר גדול מכל יצור שהתקיים בעבר, או שחי היום על פני כדור הארץ. לשם השוואה, הדינוזאור הגדול ביותר שהיה, הגיע למשקל 90 טון, כלומר רק חצי ממשקלו של לווייתן כחול. לקראת החורף הלווייתן נודד מהקוטב הצפוני לעבר המים החמימים של קו המשווה, לצורכי רביה וגידול הצאצא היחיד, ושב בנדידה קיצית צפונה לקוטב, שם יש מזון בשפע בעונה זו.
הלווייתן חי עד גיל 60 , הנקבה ממליטה ולד אחד באורך שבעה מטרים ובמשקל עד שלושה טון, פעם בשנתיים או בשלוש שנים, יונק הרבה חלב ביום במשך כשבעה חודשים, ומוכן לנדוד עם הלהקה לקוטב. מהירות השחייה הממוצעת לטווחים ארוכים נעה בין 20 עד 25 קמ"ש, כשהמהירות המרבית לטווח קצר יכולה להגיע עד  45 קמ"ש. לווייתן בוגר אוכל קרוב לארבעה טון דגיגים ביום, יכול לשהות מתחת למים במשך שעתיים ואז יוצא אל פני המים לנשום אוויר לריאות שנפחן 5000 ליטרים. לצורכי תקשורת הוא משמיע צלילים בעוצמה עד 180 דציבלים שהיא גדולה מעוצמת הרעש של מנועי סילון בשעת המראת מטוס גדול.

"לווייתן גדול סנפיר" ( Megaptera novaeangliae ) נודד בעונת החורף למרחק של  8000 ק"מ בכיוון אחד מהקוטב הדרומי צפונה, ושב בקיץ דרומה. הוא נע מהקוטב הדרומי לאורך החוף המערבי של דרום אמריקה באוקיינוס השקט (הפסיפי), עד למים החמימים באזור הטרופי של מרכז אמריקה, שם אזור הרבייה, ושב בקיץ דרומה לקוטב שם מחכה לו שפע מזון. הוא קטן יותר מהלווייתן הכחול, אורכו 15 מטרים, ומשקלו 25 טון.       

        

Comments