ריבוי האדם והשלכותיו

ריבוי האדם והשלכותיו  \  אהוד קלפון

על פי האו"ם, בסוף אוקטובר 2011 מנתה אוכלוסיית העולם 7 מיליארד בני אדם. בעשרות השנים האחרונות, התמלא העולם בבני אדם בקצב מהיר, אך לא במידה שווה בכל היבשות. בזמן שבאירופה ובצפון אמריקה גידול האוכלוסייה הוא אפס ואף למטה מזה, באפריקה ובאסיה יש תוספת בני אדם בכל שנה באחוזים גבוהים. מאמר על דמוגרפיה ובריאות הציבור, שנכתב על ידי חוקרי אוניברסיטת הרווארד בבוסטון, התפרסם ב 2011. 7 . 29  בכתב העת Science .

החוקרים טוענים, שבארבעים השנים הקרובות 97% מגידול אוכלוסיית העולם יהיו בארצות הפחות מפותחות, שחצי מהן באפריקה, וכמעט לא יהיה גידול בארצות המפותחות. גם לא יהיו די עובדים צעירים שיפרישו כספים לקרנות שיתמכו בזקני ארצות המערב. האוכלוסייה בישראל תגיע בסוף שנת 2011 לכמעט 8 מיליון בני אדם, שבה יהיו  76% יהודים, 20% ערבים ו 4% אחרים (על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אוקטובר 2011).    

חוקרי האו"ם טוענים שלפני 2000 שנה חיו בעולם 200 מיליון בני אדם, לפני 1000 שנה היו 370 מיליון, בשנת 1500 היו 450 מיליון, ובשנת 1800 הושלם המיליארד הראשון. בשנת 1900 היו 1.6 מיליארד בני אדם ובשנת  1927 הגיע העולם לשני מיליארד. ב 1950 היו 2.5 מיליארד, ובשנת 1960 חיו כאן שלושה מיליארד בני אדם. בשנת 1074 היו 4 מיליארד, בשנת 1980 היו 4.5 מיליארד, ב 1987 היו 5 מיליארד, ב 1990 היו 5.3 מיליארד, לקראת שנת 2000 הגענו לשישה מיליארד, ובסוף שנת 2011 שבעה מיליארד. החוקרים מעריכים שעד שנת 2050 יהיו 10 מיליארד ועד 2100 יחיו כאן 15 מיליארד בני אדם.

הגידול המהיר של בני אדם, הוא תוצאה של יכולת הערים והאזורים האורבאניים לקלוט את עוזבי הכפרים החקלאיים.
היום חיים באסיה 60% מהאוכלוסייה, 15% באפריקה, 11% באירופה, 9% באמריקה הלטינית, ו 5% באמריקה הצפונית. הגידול המהיר בארצות המתפתחות, עלול להשפיע על כמות המים הזמינים לשתייה ולחקלאות, על כמות המזון להזנת האוכלוסייה, ועל מקומות המגורים. המומחים גילו שלמעלה מ 1.5 מיליארד בני אדם מתקיימים מדולר אחד ביום, מיליארד בני אדם סובלים מתת תזונה ורעב, ו 50% מאוכלוסיית העולם חיים בצפיפות רבה באזורים עירוניים, ומעבירים ביניהם מחלות. חוקרים מאוניברסיטת קורנל בארה"ב טוענים, במחקר התפרסם לאחרונה בכתב העת Human Ecology  , ש 40% מגורמי המחלות אצל האדם, הם תוצאה מזיהום אוויר, זיהום מים, וזיהום קרקעות. חוקרי ארגון הבריאות העולמי - WHO מזהירים שהגברת האכילה דורשת יותר יצור מזון, ויותר פליטת פחמן דו חמצני – CO2 לאוויר.

הם טוענים שיצור המזון בחקלאות, מהווה גורם הזיהום החמישי בגזי החממה, ומחקר על כך פורסם לאחרונה בכתב העת Journal of Epidemiology מתרבים האנשים הנוסעים, גם למרחקים קצרים ברכבים, ומזהמים את האוויר, וכן נדרשת אנרגיה רבה ליצירת עוד מזון, הנצרך בכמות גדולות על ידי בני אדם.

כל אלה מגבירים את יצור גזי החממה המזהמים את האטמוספרה, ומשנים את האקלים. ארגון הבריאות העולמי ממליץ לארצות המפותחות להתגייס להפחתת זיהום האוויר מתעשייה ורכבים, וגם על ידי הפחתת משקל בני האדם.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                       

 

 

Comments