אדם ותפוחי אדמה

אדם ותפוחי אדמה  \  אהוד קלפון

הושלם מיפוי הגנום של תפוחי אדמה, ופורסם על כך מאמר בכתב העת המדעי  Nature , בתאריך 2011. 7. 10 . החוקרים גילו בגנום 39 אלף גנים, שמתוכם 3372 ייחודיים לצמחי תפוחי אדמה. בגנים אלה, חבויים רמזים על האבולוציה של צמחי תפוחי האדמה, ורמזים על עמידותם נגד מחלות. כעת יכולים לנצל את הידע הרב שהתגלה, על מנת לפתח פקעות טובות יותר, והשגת יבולים גבוהים להזנת אוכלוסיית העולם המתרחבת. היום חיים ברחבי כדור הארץ שבעה מיליארד בני אדם, בשנת 2050 יהיו 10 מיליראד, ובשנת 2100 יחיו כאן 15 מיליארד. 
ארבעת הגידולים החקלאיים הנפוצים ביותר בעולם הם אורז, חיטה, תפוחי אדמה ותירס. פקעות תפוחי אדמה מהוות מזון בסיסי באירופה ובצפון אמריקה, וגידולן מתרחב לאסיה ולאזורים רבים בעלי אקלים ממוזג, או בעונה הקרירה באזורים סובטרופיים וים תיכוניים. 
צמח תפוחי אדמה - סולנום הפקעות - Solanum tuberosum ,שייך למשפחת הסולניים, והוא גדל בר בחלק המערבי של אמריקה הדרומית, בהרי האנדים, שם כנראה הוא תורבת על ידי האינדיאנים עוד בתקופות פרהיסטוריות. תושבי הרים גבוהים אלה, לא יכלו לגדל תירס או חיטה בגלל הקור העז, וגידול תפוחי אדמה התאים לסוג האקלים.

החוקרים מעריכים שאימוץ תפוחי אדמה למאכל על ידי האדם, החל לפני למעלה מ 8000 שנה, שכלל תהליך ארוך של ברירת זנים. מקור התפוצה העיקרי של הצמחים נמצא בפרו, משם הובאו הפקעות הראשונות לספרד בשנת 1570 .  

תפוח אדמה הוא צמח היוצר פקעות רבות באדמה, האוגרות מזון עמילני. בפקעת יש ניצנים (עיניים), שמהם צומחים גבעולים, עלים ושורשים, וכן פרחים היוצרים פירות ענבה רעילים.
למשפחת הסולניים, שייכים תפוחי אדמה, עגבניות, פלפלים, חצילים וטבק, וכן צמחי בר רבים. בצמח יש תרכובת רעילה בשם סולנין, שנועדה להרחיק מזיקים, הנמנעים מאכילת רקמותיו.

בפקעות הירוקות, הנחשפות לאור בזמן הגידול, יש קרוב לאלף מ"ג סולנין לק"ג, ובפקעות הרגילות שמתחת לאדמה, יש כמאתיים מ"ג. גם בעגבניות ירוקות לא בשלות, יש ריכוז גבוה יותר של סולנין, בהשוואה לעגבניות אדומות בשלות.

מתחת לאדמה, גדלים גבעולים מיוחדים בשם סטולונים, המפתחים את הפקעות החדשות המתמלאות מזון. על מנת לאסוף את יבולי תפוחי האדמה, הופכים את האדמה עם הצמח וחושפים את הפקעות.

מתחילים את הגידול על ידי "זריעת" פקעות תפוחי אדמה קטנות, שבהן יש מספר ניצנים (עיניים). בארץ זורעים בחורף לקבלת יבולים באביב. בשנת 1586 החלו לגדל תפוחי אדמה באנגליה, ובשנת 1650 הוא הפך לגידול החקלאי העיקרי באירלנד.
בשנת 1845 תקפה פטריית כימשון את כל שדות הגידול ברחבי אירלנד, וכל יבולי תפוחי האדמה הושמדו. כתוצאה מכך, היה רעב כבד בקרב האוכלוסייה שגרם לתמותה רבה ולהגירת אירים רבים לצפון אמריקה. היום זורעים פקעות נקיות מפטרייה או מחלות.

ברחבי העולם מגדלים 300 מיליון טון תפוחי אדמה בשנה, שמתוכם מגדלים בסין 73 מיליון טון, ובארץ מגדלים כחצי מיליון טון לצריכה מקומית וליצוא. הארצות האחרות המגדלות פקעות בהיקפים גדולים, הן ארה"ב, קנדה ורוסיה, והגידול נפוץ בעוד 125 מדינות. הצריכה הממוצעת של תפוחי אדמה לנפש בעולם, היא כשלושים ק"ג לשנה.

בארצות הקרות באירופה ובצפון אמריקה, זהו גידול קיצי, עם הרבה שעות אור ביממה, ובארצות סובטרופיות וים תיכוניות חמימות, זהו גידול חורפי - אביבי עם מעט שעות אור ביממה. פקעת תפוח אדמה מורכבת מ 80% מים ו 20% חומר יבש, המכיל עמילן, סידן, ברזל, אשלגן, אבץ וסיבים, עם רבע מכמות הקלוריות הנמצאות בלחם. דונם אחד של תפוחי אדמה מניב יבול כמעט פי ארבעה מדונם אחד חיטה.

התקבלו מספר שיאי גידול, כגון תפוח אדמה אחד הגיע למשקל 8 ק"ג, ויבול של 168 ק"ג התקבל מפקעות של צמח אחד. בשנת 1995 ניסו לגדל פקעות תפוחי אדמה במעבורת החלל קולומביה, במטרה להפיק מזון עבור אסטרונאוטים שיעשו דרכם בעתיד למאדים.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                 

 

 

Comments