שריון הצב

שריון הצב  \  אהוד קלפון

 

הצב שייך למחלקת הזוחלים, שבמהלך התפתחותם מדו חיים, הסתגלו לחיים יבשתיים, והתנתקו מהמים ברבייתם (בניגוד לדו חיים השבים למים ברבייתם).  לאחרונה מסתבר, שאבותיהם הקדמונים של הצבים, חיו במים ומבנה גופם היה שונה. בכתב העת Nature   של נובמבר 2008 , פורסם מאמר, על מציאת החוליה החסרה בין הצב הקדמון, כמעט ללא שריון שחי במים, לבין הצב המאוחר שפיתח שריון להגנתו על היבשה. צבי היבשה ששבו לחיות במים לא אבדו את שריונם. בדרום מערב סין, התגלה מאובן של צב קדמון מלפני 220 מיליון שנים, הנקרא Odontochelys  semitestacea  . חוקרים הגיעו למסקנה שכיסוי גוף הצב (השריון), התפתח (במהלך האבולוציה) ישירות מחוליות השלד והצלעות, ולא מהעור כפי שחשבו עד כה.

הם טוענים שהצב של היום נראה כך כבר מתקופת הדינוזאורים, שנכחדו לפני 65 מיליון שנים. לטענתם, מחוליות הגב והצלעות, התפתחה לוחית גרמית (של עצם) שהפכה במרוצת הזמן לשריון, שכיסה את גוף הצב. השריון מחובר ללוחית גב רכה יותר, הנקראת פלסטרון ( Plastron). חיזוק הטענה הנוכחית, לגבי האבולוציה של הצבים, באה גם מהתפתחות עובריהם. בשלבי ההתפתחות העוברית, רואים את אותו תהליך של יצירת שריון, עד למועד הבקיעה מהביצה. זהו תהליך אמבריולוגי – אבולוציוני, הנקרא אונטוגנזה, המשחזר את הפילוגנזה רבת השנים, של אותו היצור, במהלך ההתפתחות העוברית שלו.

בצב המאובן שהתגלה, יש רק לוחית המכסה את הגב, כי לא הייתה לוחית לבטן.
בחיים במים, הייתה חשיבות להגן על הגב החשוף, אך ביבשה היה הכרח להגן גם על הבטן הנוגעת באדמה על הסכנות שבה. צבי המים של היום, הם למעשה צבי יבשה, שהסתגלו בעבר הרחוק לחיות במים. אך השריון של כל הצבים, בנוי מחיבור למקשה אחת של גב וגחון, עם פתחים לראש, לזנב ולגפיים.  

בעולמנו, אפשר למצוא צבים במי ים מלוחים, באגמי מים מתוקים, בתוך ביצות, בנהרות ונחלים, ביערות, במדבריות, באזורים קרים, באזורים סובטרופיים, טרופיים ויבשים. אך כל הצבים שבים אל היבשה כדי להטיל ביצים בתוך גומות באדמה. למשל צב היבשה המצוי (Testudo graeca  ) הוא צמחוני, אך יש צבים טורפים אוכלי בשר, כגון הצב הנשכן ועוד. צבי היבשה, שחיים באיי גלפגוס ובאזורים אחרים בעולם, ידועים באריכות ימיהם. לכן ברכת "עד מאה ועשרים" אינם מתאימה להם, כי רבים עוברים גיל זה בקלות.                   

 

                                                              

 

 

Comments