בצל ושום הגינה

בצל ושום \ אהוד קלפון

בצל הגינה – Allium cepa הוא גיאופיט דו שנתי ממשפחת השושניים, בעל גבעול אמיתי בתוך האדמה, שממנו עולים עלים ותפרחת מעל פני האדמה. הגבעול הקצר המכונה "עוגת הבצל" נושא גלדים הנוצרים מבסיסי הניצנים. עלי הבצל ירוקים, גליליים ונבובים, ועמוד הפריחה נושא פרחים לבנים ירקרקים בתפרחת כדורית בעלת פרחים רבים. מגדלים בצל הנאכל ירוק, או יבש לאחר התייבשות חלקיו. הבצל משלים את מחזור חייו בשנתיים: בשנה הראשונה הוא אוגר מזון בגלדי הבצל, ובשנה השנייה הוא מוציא תפרחת ומייצר זרעים. יש זנים רבים של בצל, בעלי צבעים שונים כגון לבן, סגול ואדום, גדלים שונים, וצורות שונות. לבצל יש ערך תזונתי רב, עם מרכיבים רפואיים ונוגדי חמצון המטיבים עם הגוף.

שום הגינה – Allium sativum הוא גיאופיט ממשפחת הנרקיסיים ( מהשושניים לשעבר), בעל בצל באדמה, ועלים ארוכים וצרים המרוכזים בבסיס הצמח. תפרחת כדורית נישאת בראש עמוד הפריחה. לפרח שישה עלי עטיף ושישה אבקני, ההאבקה הדדית נעשית על ידי חרקים. צמח השום מתרבה בצורה גנרטיבית על ידי זרעים, או בדרך וגטטיבית על ידי בצלצלים. לאחרונה פיתחו זן שום שאינו עושה פרחים וזרעים, ומרבים אותו רק על ידי בצלצלים נקיים מגורמי מחלות. השום משמש כתבלין במגוון בישולים ובסלט ירקות, וערכו רב כמרפא מקדמת דנא.